2018: Only in Maastricht

Samenwerking met Dhr. Jörn Behage, sustainability designer

Project: Het vaststellen van een serie kleuren op basis van grondstoffen uit de omgeving van Maastricht en deze toepassen in een serie schalen op basis van biomaterialen (biocomposieten).

Doelstelling: Doel van deze samenwerking is om op basis van het werk van Dorieke Schreurs een kleurengamma samen te stellen dat Maastricht en zijn omgeving representeert. Op basis van deze kleuren worden een aantal kleurenstalen samengesteld waarmee er op basis van biomaterialen, een aantal schalen worden ontwikkelt. De bedoeling is, om hiermee een unieke identiteit te ontwikkelen die de herkenbaarheid van de stad Maastricht en omgeving tot uitdrukking brengt. Er is gekozen voor schalen, om de kennis over de verwerkingstechnologie van biomaterialen in Maastricht te ontwikkelen.

Het project “Only in Maastricht” biedt aan beide deelnemende partijen de mogelijkheid om gericht aan de ontwikkeling van een vormtaal (kleur en vorm) te werken, die herkenbaar is voor Maastricht en Omgeving. Tevens is het project een start om aan een collectie van interieurproducten te werken die volledig binnen de circulaire economie passen. Het project “Only in Maastricht” is bedoeld om een identiteit van Maastricht vorm te geven waarbij zowel verleden, heden als ook toekomst gevat worden in producten. Hierbij wordt teruggegrepen op kennis van oude ambachten, grondstoffen en kleuren uit de omgeving en deze worden ingebed in producten die in een circulaire samenleving passen en met eigentijdse technologieën geproduceerd worden.

Voor de uitwerking van “Only in Maastricht” zullen technologieën en materiaalsamenstellingen gebruikt worden uit Nederland, Duitsland en Zwitserland. Dhr. Behage heeft verder nauw contact met Brightlands (Heerlen & Geleen), Chill (biomaterialen) en de RWTH in Aken. De kennis over materialen en verwerkingstechnologieën bij de verschillende instituten zal gebruikt worden voor de ontwikkeling en optimalisatie van de ontwerpen. Het project “Only in Maastricht” is zodanig opgebouwd, dat het concept op ten duur ook in andere Steden/regio’s opgezet kan worden. Het pionierswerk zal echter in Maastricht plaats vinden.